Meditasjon

En liten oppskrift på hvordan meditere

Det er en del som avfeier meditasjon som bare en «hippie greie», men de går da glipp et verktøy som kan brukes for å øke tilstedeværelsen og evnen vår til å «være med det som er». En regelmessig praksis vil gjøre det lettere for oss å håndtere utfordringer og stress i livet, og skape en dypere forbindelse med oss selv og omgivelsene våre.

Gjennom meditasjon kan vi trene oppmerksomheten vår til å være mer bevisst på øyeblikket, uten å bli fanget opp i fortidens bekymringer eller fremtidens bekymringer. Dette hjelper oss å utvikle en følelse av ro og aksept for det som skjer i nåtiden.

En av de vakre tingene med meditasjon er at den kan tilpasses til våre behov og preferanser. Det finnes forskjellige teknikker og tilnærminger vi kan utforske, som pustebasert meditasjon, kroppsbevissthet, kjærlig vennlighet og guidet visualisering. Vi kan velge å meditere alene eller delta i gruppemeditasjon for å dra nytte av fellesskapet og støtten.

Som enhver ferdighet krever meditasjon jevnlig praksis for å få mest mulig utbytte av den. Selv om det kan være utfordrende i begynnelsen å roe tankene og finne ro i sinnet, vil vi oppdage at det blir lettere over tid. Vi kan starte med korte økter på bare noen få minutter om dagen og øke gradvis varigheten etter hvert som vi blir mer komfortable.

1. Finn et rolig sted: 

Velg et sted hvor du kan være uforstyrret i noen minutter. Det kan være et rom i hjemmet ditt, en park eller et annet sted i naturen hvor du føler deg komfortabel.

2. Sittestilling: 

Sett deg ned på en stol eller på gulvet i en stilling som er behagelig for deg. Du kan velge å sitte med korslagte ben eller ha føttene i bakken. Sørg for å ha en god holdning med rett rygg, men samtidig være avslappet.

3. Lukk øynene: Når du er klar, lukk øynene forsiktig. Dette hjelper deg med å eliminere ytre visuelle distraksjoner og fokusere oppmerksomheten internt.

4. Pusten som fokus: 

Begynn med å bringe oppmerksomheten til pusten din. Legg merke til følelsen av luften som strømmer inn gjennom nesen din og ut igjen. Kjenn på hvordan magen utvider seg når du inhalerer og trekker seg sammen når du puster ut.

5. Observasjon av tanker: 

Mens du fokuserer på pusten, vil det være naturlig at tankene dine vandrer. Når dette skjer, legg merke til tankene uten å dømme dem, og forsiktig bring oppmerksomheten tilbake til pusten igjen. Tankene kan handle om hva som helst – bekymringer, planer, minner eller ting du må gjøre senere. Aksepter at disse tankene kommer og går, og la dem passere som «skyer på himmelen».

6. Vær til stede i øyeblikket: 

Fortsett å fokusere på pusten og vær bevisst til stede i øyeblikket. Legg merke til alle sansene dine – lyder, lukter, smaker og eventuelle kroppslige fornemmelser. Hvis det oppstår distraksjoner eller følelser, observer dem uten å dømme dem. La dem passere som «bølger på havet» og bring oppmerksomheten tilbake til pusten og kroppen.

7. Varighet: 

Start med å meditere i noen få minutter hver dag, og øk gradvis tiden etter hvert som du blir mer vant til praksisen. Etter hvert kan du prøve å meditere i 10-15 minutter eller lenger hvis du ønsker det.

8. Avslutning: 

Når du er klar til å avslutte meditasjonen, åpner du øynene sakte og tar noen øyeblikk for å kjenne på den rolige tilstanden du har oppnådd gjennom praksisen. Ta med deg denne følelsen av indre ro og velvære inn i resten av dagen din.

Husk at meditasjon er en personlig praksis, og det er ingen riktig eller gal måte å gjøre det på. Det viktigste er å skape en regelmessig praksis og være åpen for å utforske den indre opplevelsen som du har i øyeblikket.

Meditasjon er heller ikke bare en engangsopplevelse, men en livslang reise. Jo mer vi utforsker og praktiserer meditasjon, desto mer vil vi oppdage de unike fordelene og innsiktene den kan bringe til våre liv. Så, la oss gi oss selv tillatelse til å utforske denne praksisen, være åpne og nysgjerrige, og viktigst av alt, være snille mot oss selv gjennom hele reisen.