Hvordan holde sirkler

Ingredienser:

En gruppe engasjerte og åpne menn

Et trygt og fortrolig rom

Grunnregler for respektfull kommunikasjon og lytting

En struktur og format for møter

Reflekterende spørsmål eller temaer for å fordype samtalen (under selvutvikling finner du mange temaer)

Regelmessige møter og oppfølgingsaktiviteter


Fremgangsmåte:

  1. Samle en gruppe menn som er engasjert i selvutvikling og som støtter hverandre. Dette kan inkludere venner, kolleger eller medlemmer av en online-fellesskap. Strekk ut en hånd til de rund deg. Det koster ingenting å spørre og det værste som skjer er at du får et nei. Del gjerne denne oppskriften eller nettsiden om mannsarbeid med de du har lyst til å danne sirkel med slik at alle er på samme spor. Ta også kontakt med oss her på mannfolk.org dersom du trenger mer hjelp og støtte i denne prosessen.
  1. Velg et trygt og fortrolig rom hvor alle kan føle seg komfortable med å dele. Dette kan være et privat rom i et kurslokale, noen sitt hjem eller en virtuell møteplattform. (Sjekk ut din kommunes nettsider, eksempel: https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/frivillighet/moteplasser/) 
  1. Etablere grunnregler for respektfull kommunikasjon og lytting. Dette kan inkludere retningslinjer som:
  • Lytt aktivt uten fordømmelse (for mer om aktiv lytting les her.)
  • Snakk fra din egen erfaring, bruk «jeg»-utsagn (dette er essensielt og krever en del øvelse!!!)
  • Oppretthold fortrolighet og personvern
  • Respekter hverandres grenser og perspektiver
  1. Bestem deg for en struktur og format for møtene. Dette kan inkludere en sjekk-inn, en delingsrunde eller guidet diskusjon og en avsluttende utsjekk. Du kan også velge å fokusere på et spesifikt tema for hver sesjon, som for eksempel forhold, karriere eller personlig vekst. Vi anbefaler at det alltid er én mann som leder sirkelen og at det går etter tur hver gang. Husk at dere kan også leie inn en fasilitator som kan lede sirkelen i oppstartsfasen og hjelpe til med å etablere strukturen. 

Eksempel på struktur for en 2 timers gruppe med 6 menn:

  • Meditasjon (5 min)
  • Innsjekk (1 min pr pers)
  • Erap praksis (5-10min)
  • Deling m feedback (ca 5 min pr pers og 2 min feedback)
  • Pause (5 min)
  • Tema/øvelser/samtaler (ca 30-45 min) (f.eks ansvar og forpliktelser)
  • Utsjekk (1 min pr pers, eller kun et par ord)

Innsjekken er en ren deling der hver mann snakker uavbrutt om hva som «er levende» i ham akkurat nå. Hvilke tanker, følelser og kroppslige sanseinntrykk han bærer i seg i dette øyeblikket. Kanskje han er veldig i hodet og tenker på en jobb ting… kanskje han nylig har hatt en krangel med partneren… dette er ting som er verdt å nevne i check-in runden. Gruppeleder kan alltids stille spørsmålet innledningsvis: «Hva har du med deg inn i sirkelen i dag?» eller «Hva er levende i deg akkurat nå?»

Når det gjelder delingsrunden så fungerer det på samme måte som med sjekk-inn, men det er lengre tid hver mann kan snakke uavbrutt, og vi anbefaler sterkt at personen etter delingen kan få feedback/tilbakemelding fra de andre i sirkelen. Det kan være fint om gruppeleder inviterer feedback etter en deling ved å spørre gruppa: «Hvordan landet den delingen?» «Hva lærte du om deg selv eller han som delte?» «Hva satte du pris på og hva skulle du gjerne hørt mer av?»
OBS: feedback skal ikke lyde som eller flyte inn i en ny deling. Gruppeleder kan stoppe en feedback dersom den mister fokuset på personen som den er rettet mot.

Utsjekken er kort og presis og kan innledes av gruppeleder ved å stille spørsmålet: «Hva tar du med deg ut av sirkelen i dag» eller «Gi oss tre ord som er levende i deg nå.»

  1. Bruk reflekterende spørsmål eller temaer for å fordype sirkelen. Du finner et hav av andre øvelser og prosesser i vår seksjon om den indre reisen som du kan bruke som ukentlige temaer i mannesirkelen din. 

Noen eksempler på spørsmål inkluderer:

Hva har vært en utfordring eller hindring for deg nylig?

Hva har vært en kilde til glede eller inspirasjon i livet ditt?

Hva er en ting du ønsker å jobbe med eller forbedre i deg selv?

For flere gode spørsmål til menn som du kan bruke i sirkler, gå igjennom posten om mannsarbeidet.

  1. Utfordre hverandre til vekst. Dette handler om å kalle hverandre frem og gi feedback til hverandre basert på deling og diskusjon og tema i gruppa. Du kan lese mer om det her: Kall menn frem, Tilbakemelding, Mørk tilbakemelding.
  1. Bytt på å arrangere sirkelen/være ansvarlig for tidtakning og struktur. Dette vil gi trening i lederskap og det balanserer sirkelen så ansvaret ikke hviler på samme person hver gang. Det er viktig at det oppstår et delt eierskap og felles investering i sirkelen. For øvelser dere kan gjøre i sirkelen, les her.
  1. Planlegg regelmessige møter og oppfølgingsaktiviteter. Anbefalingen vår er ukentlig eller hver 14. dag. Dette kan også inkludere å møtes en gang i måneden og planlegge ekstra aktiviteter som en gruppeutflukt, trening eller en bokklubb-diskusjon. Dette hjelper å bygge kameratskap og tilknytning utenfor de vanlige møtene. 
  1. Feire milepæler og prestasjoner sammen. Dette kan inkludere å anerkjenne individuelle prestasjoner eller gruppens fremgang som helhet.
  1. Søk støtte utenfor sirkelen eller mekling ved behov. Dere kan leie en fasilitator en gang i blant for å få litt ekstra inspirasjon og ny dybde inn i sirkelen (eller hjelp i oppstarten). Hvis konflikter eller uenigheter oppstår som ikke kan løses innad i gruppen, bør man søke støtte utenfor fra en terapeut eller mekler. Men bruk gruppen og verktøyene først.
  1. Fortsett å være engasjert og inviter andre til å bli med. Oppmuntre deltakerne til å være engasjert i gruppen og invitere andre som kan dra nytte av støtten og fellesskapet. Dedikasjon er viktig, og dette er en fin arena for å trene på å holde ordet og lovnaden om oppmøte i gruppen.

Ved å følge denne oppskriften, kan du skape din egen mannesirkel. Dette er en verdifull ressurs for menn som ønsker å utvikle seg selv og få støtte fra andre menn. Denne typen sirkler kan bidra til å bygge sterke, støttende relasjoner og hjelpe menn med å takle utfordringer og vokse som enkeltpersoner. Gode regler for en sirkel finner du her.

Husk også at det ikke er uvanlig med frafall og varierende deltagelse blant noen menn, så la ikke det stoppe dere.

Koble dere gjerne opp mot oss i mannfolk.org så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe dere både i gang og underveis.

Lykke til:)