Triggere og aktivering

Triggere

Triggere og din indre styrke

Hvis du vet noe om triggere, vet du at menneskets nervesystem er designet for å reagere på opplevd fare gjennom kamp-, flukt-, frys-, underkastelses- eller tilpasningsresponser. Triggere er som «knapper» i oss – ord, gester, tonefall eller situasjoner kan matche disse knappene og, når de blir trykket på, aktiveres nervesystemet vårt automatisk. Dette skjer med alle mennesker og er egentlig helt normalt. Dette skjer ofte raskere og hyppigere når vi har en historie med traumer, kontroll, mangel på beskyttelse eller fravær av trygg samskaping med andre.

Uansett om du har opplevd store traumer i din fortid, så er det viktig å for oss alle å lære hvordan vi regulerer nervesystemet vårt, ellers vil nervesystemet regulere våre liv (sannsynligvis ikke på den måten vi ønsker). Til dette er det viktig å jobbe med følelsene våre og vår emosjonelle regulering. Men hva gjør vi når trigger-knappene blir trykket på?

Hvordan jobbe med triggere

Første steg i å håndtere en trigger er å bli bevisst på den. Vite at vi faktisk har blitt aktivert. Praksiser som ERAP og mindfulness er viktige verktøy for å lære seg å se tegnene, slik at vi kan agere fremfor å reagere. Når vi kan se og innrømme for oss selv at vi er «trigga» så kan vi jobbe bevisst med den for å regulere oss selv:

  1. Pust bevisst. – Legg merke til innpusten og utpusten. Dette hjelper deg med å roe ned nervesystemet og bringe deg tilbake til her og nå – hvor du faktisk er trygg.
  2. Utvid bevisstheten. – Se om du kan skape en mer åpen, romslig følelse inni deg – som om du gir mer plass rundt brystet og magen. – Hvis denne følelsen ikke kommer naturlig, prøv å skape en intensjon om å åpne opp en større, mer nysgjerrig og omsorgsfull indre plass. Et rom for å tillate det som kommer.
  3. Gjenkjenn triggerelementene. – Når startet reaksjonen? Hva hørte du eller så du? – Hvilke tanker dukket opp, og hva gjorde det med deg? – Legg merke til om sinnet ditt forteller en historie om hva dette betyr for din verdi, styrke eller evne til å håndtere situasjonen. Viktig å skille mellom hva som var objektivt sett/opplevd og hva som var egen historie/antagelser. NVC kan hjelpe med dette.
  4. Hold rom for følelsene dine. – Tillat følelsene dine å få plass i denne åpne, nøytrale bevisstheten. Hvis det blir overveldende, kom tilbake til pusten. – Legg merke til om du kan betrakte følelsene dine med en slags indre avstand – som om du ser på en scene i en film. Dette kan gi deg et nytt perspektiv.
  5. Møt deg selv med forståelse. – Se om du kan møte den delen av deg som reagerer med omsorg, i stedet for å dømme den. Kan du anerkjenne at reaksjonen din gir mening ut fra tidligere erfaringer? – Hva ville du sagt til en venn som opplevde dette? Kan du si det samme til deg selv? Husk alle blir trigget i ny og ne. Det er ingen skam. Spørsmålet er hva velger du å gjøre med det?

Hvorfor dette er viktig

Å kunne jobbe med egne triggere gir deg en enorm fordel: Du får større frihet til å handle ut fra verdiene dine i stedet for å bli styrt av gamle forsvarsmekanismer. Det gjør deg også mindre sårbar for manipulasjon. Når du har eierskap over ditt eget nervesystem, kan ikke andre lett kapre hjernen din for sine agendaer.

Å frigjøre seg fra frykten for ubehagelige følelser gir styrke. Det gir deg muligheten til å møte livet med større klarhet, ro og handlekraft. Så uansett hvilke metoder du allerede har for å håndtere triggere – bruk dem bevisst og ofte. Det er en investering i din indre frihet.