Konfliktunngåelse

Mann bak plante

Gjør du alt for å unngå konflikter?

Konflikt er en uunngåelig del av livet. Uansett hvor vi er eller hva vi gjør, vil vi på et eller annet tidspunkt havne i en debatt, en diskusjon eller en fullverdig konflikt. Noen ganger virker konflikten meningsløs og unngåelig, men andre ganger er det nødvendig å håndtere den på en konstruktiv måte.

Selv om vi er klar over at konflikt vil være til stede i livene våre på forskjellige måter, ønsker vi egentlig ikke å dykke ned i den på et dypere nivå. Vi foretrekker alle et avslappet, komfortabelt og problemfritt liv, ikke sant? Men samtidig vet vi også at hvis situasjonen krever det, er vi villige til å gjøre det som er nødvendig.

Ut fra dette perspektivet er konflikt noe vi bør håndtere eller løse når det er nødvendig. Problemer oppstår når vi begynner å se på konflikt som noe vi kontinuerlig må flykte fra. Hvis bare tanken på en potensiell konfrontasjon eller konflikt med noen får oss til å reagere negativt, indikerer det at det er mye som foregår under overflaten. 

Når konflikten oppstår, kan den gi seg til kjenne gjennom en rekke følelser og reaksjoner, inkludert angst, irritasjon og frykt eller panikk. Vi har ofte en tendens til å unngå eller lukke oss inne i kontroversielle situasjoner. Tidligere konflikter kan også dukke opp som sterke minner, og vår selvtillit kan påvirkes negativt i slike øyeblikk.

  • Følelser av utilstrekkelighet og hjelpeløshet kan oppstå. Konflikt får deg til å føle at du ikke er i stand til å håndtere usikre, uforutsigbare og ustabile situasjoner. Tidligere manglende evne til å forsørge deg selv kan tjene som bevis på at du ikke kan takle det.
  • Følelsen av utrygghet blir vekket. Konflikten utløser følelser av å være utrygg, og du vil gjøre nesten hva som helst for å beskytte deg selv.
  • Frykten for å bli misforstått er til stede. Å ikke bli forstått på et psykologisk og følelsesmessig nivå kan føre til mye smerte, da følelsen av å bli forstått av en annen person bekrefter vår eksistens.
  • Frykten for å bli uakseptert oppstår. Konflikt gjør deg redd for at dine ideer, synspunkter og følelser ikke vil bli forstått og akseptert av menneskene rundt deg. Dette tvinger deg til å gjøre alt du kan for å unngå konflikten for å slippe unna denne ubehagelige følelsen.
  • Frykten for å forstyrre andre kan være til stede. Kanskje du har betalt en stor pris tidligere når du har opprørt noen, og du ønsker ikke å gjenta den opplevelsen.
  • Frykten for å bli ydmyket er til stede. Konflikt kan være ekstremt ubehagelig, og ydmykelse er et dyptliggende sår for noen mennesker som forårsaker mye smerte.
  • Frykten for å bli forlatt utløses. Konflikt kan og vil vekke følelser knyttet til tidligere erfaringer av å bli forlatt.

Dette betyr rett og slett at konflikt ikke bare er en ubehagelig opplevelse for oss; det bringer også frem tidligere bagasje og traumer, og får oss til å føle oss fullstendig maktesløse og hjelpeløse selv ved tanken på det. Det fører oss inn i en unngåelsessone der vi forsøker å unngå, ignorere eller avlede viktige samtaler. 

Dette kan vi observere i oppførselen vår:

  • Vi utsetter eller unngår å ta opp viktige emner i frykt for konflikt. 
  • Vi fokuserer på verste scenarioer og hvordan vi kan unngå dem. 
  • Vi tenker mer fra den andre personens perspektiv enn vårt eget. 
  • Vi tyr til stille behandling og maktspill
  • Vi holder oss så opptatt at vi ikke har tid til å delta i debatter eller diskusjoner. 
  • Vi forlater samtaler midtveis. 
  • Vi gir vage eller tvetydige svar. 
  • Vi tilfredsstiller andres krav uten å uttrykke våre egne meninger og synspunkter. 
  • Vi stenger oss av.

Selv om disse strategiene lar oss unngå kontroverser på kort sikt, har de en stor kostnad på lang sikt. Unngåelse av konflikt indikerer at vårt forhold til konflikt er mer enn bare ubehagelig – det har alltid vært det. Det viser at våre tidligere erfaringer med konflikt og kaos har satt et uutslettelig preg på vårt sinn, og vi ønsker å unngå det på grunn av alt det aktiverer i oss.

Med alle disse fryktene som omgir konfliktopplevelsen, er det forståelig at vi ønsker å løpe i motsatt retning. Men dessverre er livet sjelden så enkelt og greit. Sannheten er at for å være oss selv må vi være i stand til å stå sterkt og kjempe for det vi tror på når det er nødvendig. Hvis vi unngår konflikter, risikerer vi å miste vår egen kraft.

Selv om konflikt ikke bør være en daglig foreteelse, må vi være i stand til å håndtere og løse den når situasjonen krever det.

Pro tips: 

Rens lufta jevnlig og praktiser deling av tilbakehold.

Hvis vi ikke tar tak i konflikten, utsetter vi oss selv for et liv hvor vi fratas vår egen stemme. Dette fører til at fjellet av problemer vokser seg større, og det kan bli for mye og for sent å løse alt. Derfor må vi uansett hvilken bagasje vi bærer med oss, finne måter å løse det som trenger å løses i stedet for å la det gnage og erodere livene våre på forskjellige nivåer.

  1. Selvrefleksjon: Ta deg tid til å tenke på situasjoner hvor du tidligere har unngått konflikt. Hva var dine reaksjoner og følelser? Prøv å forstå hva som utløste konflikten, og hvordan tidligere erfaringer har påvirket ditt forhold til konflikt.
  1. Spørsmål til selvrefleksjon: 
  • Hva er historien du forteller deg selv om situasjonen?
  • Minner dette deg om noe du husker fra tidligere (fra barndomen?)
  • Prøver du å få dem til å tro at du ikke trenger dem, slik at du på en eller annen måte får overtaket?
  • Holder du tilbake kjærlighet som straff?
  • Prøver du å få dem til å føle seg dårlige for noe de har gjort, slik at du kan føle deg mindre dårlig for det du selv har gjort?
  • Prøver du å legge skyldfølelse på dem for å avlede oppmerksomheten fra dine feil og oppnå en form for overtak?
  1. Konfliktjournal: Hold en dagbok der du skriver ned situasjoner der du har unngått konflikt. Beskriv hva som skjedde, hvordan du følte deg, og hvordan du reagerte. Dette kan hjelpe deg med å identifisere mønstre og utløsere.
  1. Empatiøvelse: Prøv å se situasjoner fra andres perspektiv. Dette kan bidra til å forstå deres synspunkter og redusere frykten for konflikt.
  1. Forståelse av utløsere: Identifiser hva som utløser din konfliktunngåelse. Er det spesifikke hendelser, personer eller følelser? Ved å gjenkjenne disse utløserne, kan du bedre forberede deg på å håndtere dem.
  1. Kommunikasjonstrening: Lær effektive kommunikasjonsferdigheter, inkludert aktiv lytting, tydelig uttrykk av dine behov og følelser, og respektfull dialog. Dette gjør det lettere å håndtere konflikter når de oppstår.
  2. Selvempati: Praktiser medfølelse med deg selv og aksepter at konflikter er en naturlig del av livet. Dette kan hjelpe deg med å redusere følelsen av hjelpeløshet og frykt.
  3. Konflikthåndteringskurs: Delta i kurs eller workshops som fokuserer på konflikthåndtering. Dette gir deg praktisk erfaring med å håndtere konflikter på en konstruktiv måte.
  4. Meditering og mindfulness: Disse praksisene kan hjelpe deg med å holde deg rolig og tilstede i konfliktsituasjoner, noe som gjør det lettere å håndtere dem på en konstruktiv måte.
  5. Støttesystem: Snakk med venner, mannsgruppe, familie eller en terapeut om dine utfordringer med konfliktunngåelse. De kan gi støtte, råd og perspektiver som hjelper deg med å takle konflikter.

Husk at arbeidet med å håndtere konfliktunngåelse kan være en kontinuerlig prosess. Det krever tid, tålmodighet og selvrefleksjon, men det kan føre til bedre relasjoner og økt følelse av kontroll i livet ditt.