Par-grupper

Et par som strekker seg etter en boble

Etabler din egen par-gruppe

Dette er spesielt for deg/dere som er i et parforhold.
Alle par kan dra fordel av støtte fra andre par – støtte som involverer ærlig deling om deres liv som et par. Altfor ofte kan partnere ha en tendens til å skjule utfordringer og vanskeligheter fra omverdenen, inkludert venner. En nøkkelidé er at det ikke alltid er nødvendig å male et uriktig positivt bilde eller å beskytte ens personvern. Livet kan bli mer autentisk når vi deler sannheten.

Å være en del av pargrupper uten formell ledelse har vist seg verdifullt for mange. Disse gruppene gir en arena for å støtte parforhold og oppleve følelsesmessig nærhet med nære venner. Disse gruppene kan være en utfordrende satsning, spesielt når vi går inn i mer komfortable faser av livet og ikke nødvendigvis søker eventyr. Hvordan slike grupper fungerer, blir nå beskrevet i håp om at du kan bli inspirert til å initiere lignende initiativer i ditt eget liv. Dette konseptet kan også tilpasses dersom du ikke befinner deg i et parforhold. (En tilordning av en partner til hver deltaker, og følg fremgangsmåten som om dere var et par, vil gi mer mening etter hvert som du leser videre.)

Typiske grupper inkluderer tre-fire par og møtes en til to ganger i måneden personlig i to timer. Dette kan også gjøres via Zoom, også med en varighet på to timer, men det er best å møtes i person. Det er også anbefalt å organisere helgeaktiviteter hjemme hos en av deltakerne i ny og ne. 

Her er den grunnleggende strukturen for de to timer lange gruppemøtene:

Møtet foregår sittende i en sirkel, fysisk eller virtuelt, og innledes med en kort meditasjon eller refleksjon. Dette etterfølges av en individuell sjekk-in som varer i 3-5 minutter, hvor hver deltaker deler det som opptar dem personlig i øyeblikket. Resten av tiden fordeles slik at hvert par får 20-25 minutter. 

Den første halvdelen av denne tiden brukes til intern fokus, mens resten av gruppen er vitner. Deretter følger en «par-sjekk-in», hvor parene deler tanker eller følelser de har i øyeblikket, samt reaksjoner på hverandre. Nåtidssentrert språk benyttes av parene, som for eksempel: 

«Når du sier dette, føler jeg _________», eller «Jeg ønsker å dele noen følelser jeg har».

Denne strukturen skaper en plattform for dypere forståelse, deling og støtte blant parene, uavhengig av situasjonen de er i.

Den andre delen av deres tid er reservert for å lytte til andres opplevelser mens de observerte deres deling og samspill. Dette inkluderer hva de la merke til, følte, tenkte, kunne identifisere seg med, ble trigget av, ønsket og undret seg over. Vitnene søker å være konkrete når de deler hva de hørte og hvordan dette påvirket dem. De har også muligheten til å stille spørsmål for å tilfredsstille deres egen nysgjerrighet eller for å få ytterligere innsikt i deres deling. Det er alt som kreves. Dere trenger ikke å være en veileder eller ekspert for å delta i denne praksisen. Enhver som har kjennskap til nåtidssentrert deling kan delta. Vi har ingen avsluttende oppsummering på slutten av øktene, men dette kan være en god praksis, spesielt i begynnelsen mens gruppen blir kjent med hvordan denne tilnærmingen fungerer. En avsluttende oppsummering kan rette oppmerksomheten mot hva som fungerte godt og hva som ikke gikk så bra i løpet av møtet. Alternativt kan man gå rundt i sirkelen og dele hva hver deltaker tar med seg etter økten.

Noen ganger opplever vi ulike oppfatninger i gruppen om samme hendelse. Dette er normalt, da det som er i fokus for en person, kan være i bakgrunnen for en annen. Forskjellige individer kan huske ulike aspekter ved en delt opplevelse. Vær oppmerksom på at noen spørsmål kanskje ikke kan løses på kun 20 minutter. Det er også mulig å vitne et annet par som føler seg ufullstendige når de forlater gruppen. Dette er noe som bør aksepteres på forhånd. I grupper må dette være godt forstått, slik alle kan være takknemlige for det trygge rommet som tillater oss å ta opp slike saker.

Når et par begynner å dele åpent og rolig, kan det plutselig oppstå en utløsende reaksjon hos en eller begge. Derfor er det viktig å ha en avtale om pauser på plass, der hvem som helst kan si «Pause» så snart de merker en utløsende reaksjon skje. Avtalen innebærer at vi alle blir stille og puster langsomt og bevisst i et par minutter for å regulere nervesystemet før samtalen fortsetter. I tillegg kan det være situasjoner der en utløsning varer en stund før det blir bemerket. Å stoppe «for sent» skal forstås som normalt, og vi ser på det som «bedre sent enn aldri». Alle parene har funnet ut at disse teknikkene, som pauser og «når du sier dette, føler jeg», naturlig integreres i deres interaksjoner utenfor gruppen. Dette fører til økt bevissthet om motivasjonen bak å ta opp noe og behovet for å bremse ned i visse situasjoner.

  1. Ærlig Deling: Par-grupper gir en plattform for å dele ærlig og åpent om parforholdet. Dette kan være en trygg og støttende arena der man kan diskutere utfordringer, følelser og tanker uten å bekymre seg for å male et rosenrødt bilde eller beskytte privatlivet.
  1. Støtte fra Likesinnede: Å være en del av en par-gruppe gir muligheten til å få støtte fra andre par som kan relatere til lignende situasjoner og opplevelser. Dette kan bidra til å føle seg mindre alene i de utfordrende stundene.
  1. Fremme Intimitet: Gjennom å delta i par-grupper kan man øve seg på å skape følelsesmessig intimitet. Å dele tanker og følelser med andre par kan styrke båndet og skape en dypere forståelse for ens egen partner.
  1. Åpne Opp for Endring: Par-grupper oppmuntrer til å stille spørsmål ved egne oppfatninger om hva som er riktig eller galt i et forhold. Dette åpner for muligheten til å endre perspektiver og tilnærminger.
  1. Forbedret Kommunikasjon: Gjennom strukturerte samtaler i par-gruppen får man muligheten til å forbedre kommunikasjonsevner både med ens partner og i en gruppesetting.
  1. Utfordre Antagelser: Par-grupper gir rom for å utfordre og undersøke grunnleggende antagelser om hvordan man bør oppføre seg i et forhold. Dette kan føre til personlig vekst og et mer autentisk forhold.
  1. Læring fra Andre: Å høre andres erfaringer og tilnærminger til utfordringer kan gi nye perspektiver og ideer som kan brukes til å forbedre ens eget forhold.
  1. Emosjonell Regulering: Praksiser som pauser og bevisst pusting som brukes i par-grupper kan overføres til andre situasjoner, og hjelpe med å regulere emosjoner og bedre interaksjoner utenfor gruppen.
  1. Fleksibilitet: Designet for par-grupper kan tilpasses til enkeltpersoner som ønsker en lignende støttestruktur. Dette gir en fleksibel tilnærming til selvutvikling.
  1. Trygt Rom for Vekst: Par-grupper skaper et trygt miljø der man kan utforske, feile, og vokse som enkeltpersoner og som et par. Dette kan bidra til en dypere forbindelse og et mer tilfredsstillende forhold.

Gjennom å være en del av en par-gruppe får man sjansen til å dele, utforske og utvikle seg som individ og som en partner. Gruppene gir muligheten til å bli en mer reflektert, støttende og tilstedeværende partner samtidig som de fremmer en autentisk tilnærming til parforholdet.